Geslaagde eerste open dag Erve Kiekebos

Zaterdag 25 juni organiseerden Jaap en Niels, de boeren van Erve Kiekebos in Empe, een open dag. Zo’n 200 mensen uit de omgeving kwamen langs om kennis te maken met de boeren en om te horen wat hun plannen zijn voor deze regeneratieve gemeenschapsboerderij. Boer Jaap schreef er onderstaand stuk over op LinkedIn.

Zaterdag 25 juni hadden we open dag op Erve Kiekebos. De belangstelling was overweldigend en ik kijk met een grote glimlach terug op een succesvolle dag. Het geeft mij vertrouwen voor het vervolg. Natuurlijk was het gesprek over de stikstof problematiek, de boerenprotesten en het beoogde beleid van de overheid niet te vermijden. Een week eerder hadden we in de krant gestaan en waren we in het nieuws van Omroep Gelderland geweest. Dat had een aantal collega’s, mooi om dat te kunnen zeggen, bewogen naar de open dag te komen. Met enige scepsis en wantrouwen.

Ik ben heel erg blij dat ze de moeite hebben genomen om te komen kijken en de dialoog aan te gaan. De pijn en de zorgen waren voelbaar, maar die werd meteen door alle aanwezigen omarmd. Het was echt heel mooi om te beleven. Het gesprek ging over de dreiging dat veel boeren moeten stoppen. Niemand zit daar op te wachten. Natuurlijk wij boeren zelf niet, maar helemaal de burger niet. Het economisch potentieel speelt uiteraard een rol, maar men was het er over eens dat er ook een bak aan boeren verstand verloren gaat.

Tijdens één van de rondleidingen ging het gesprek uiteindelijk over hoe iedereen mee kan komen in de transitie. Boeren die klem zitten in het systeem, maar ook de mensen die minder te besteden hebben. Over eerlijke prijzen voor de boeren én de Aarde. Het ging over solidariteit en bijdragen naar draagkracht. Een dialoog vol verbinding en respect tussen burger en boer en andersom. Het maakte mij nogmaals duidelijk dat de belangenbehartigers van de landbouw NIET in Den Haag aan de lobbytafels zitten. De belangenbehartigers van de landbouw wonen gewoon om de hoek.

Het zijn, onder andere, al die mensen die afgelopen zaterdag op onze en alle andere open dagen waren. Mensen die zich willen verbinden met de boeren. En de boeren zich best wel willen verbinden met de burgers. En daar zit wat mij betreft de sleutel voor de transitie. Burgers die zich weer verbinden met de grond en de boer. Dat kan op verschillende manieren, ook financieel.

Afsluitend het verhaal van die ene boer die na het programma ‘verhaal kwam halen’. Want wij ‘hadden immers de oplossing voor alles wat hij de afgelopen jaren niet goed had gedaan.’ Dat mocht ik wel eens even toelichten vond hij. We hebben een pittig gesprek gevoerd. Maar we zijn nader tot elkaar gekomen. Om uiteindelijk met een stevige handdruk en een uitnodiging voor een vervolg elkaar een goed weekend te wensen.En dan komt het: hij fluistert nog even snel dat hij ook wel natuurlijke maatregelen neemt, met bloemrijke akkerranden, kruidenrijk grasland en hagen. Dat lijkt mij een mooi begin. Prachtig toch!

Dus: laten we samen de schop oppakken. Niet om er mee te zwaaien in Den Haag, maar om er bergen mee te verzetten. Want dat is nodig. En we hebben daar iedereen bij nodig!

Bron: LinkedIn-pagina van Jaap Fris.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word mede-eigenaar