Pluktuin is klaar voor de aanplant

De afgelopen weken is Henk druk in de weer geweest met het voorbereidende werk voor de aanplant van de pluktuin. De pluktuin van ongeveer 0,2 hectare komt naast de tuinderij en bestaat straks uit ruim 800 bessenstruiken en 15 verschillende soorten. Het is de nieuwe activiteit van Erve Kiekebos en moet volgend seizoen al de eerste oogst opleveren.

Om de ruim 800 struikjes een fijne plek te bieden, hebben we de bedden gefreesd, gewoeld en met een dikke laag compost bedekt. Door winterrogge in te zaaien, willen we de bodem laten herstellen en zo veel mogelijk bedekt houden. Dit verbetert de bodemkwaliteit en de waterhuishouding, voedt het bodemleven en voorkomt verlies van nutrienten.

 

880 kruiwagens compost, 109 palen, 135 meter schapenhek en heel veel kilometers heen en waar wandelen verder is de pluktuin dus klaar voor de aanplant. Deze staat gepland voor 11, 12 en 13 november. Met de hulp van zo’n 15 vrijwilligers moet dat wel lukken.

Sommige struiken leveren in 2023 al de eerste prille oogst. Na ongeveer 5 tot 6 jaar kan uit deze tuin maximaal geoogst worden en verwachten we een opbrengst van 2.500 kg bessen per jaar.

Een deel van de bessen wordt geoogst door de boeren en handvers, bevroren en verwerkt verkocht. Ook zal er een deel beschikbaar zijn voor zelfoogst.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word Groot Grond Bezitter