Experiment met groenbemesters

Ter voorbereiding op de aanplant van de eerste 3 hectare fruit- en notenbomen, hebben we de stroken waar de bomen in het najaar van 2023 komen te staan, ingezaaid met groenbemesters. Hiermee willen we de structuur van de bodem verbeteren, het bodemleven opbouwen en voedingsstoffen vasthouden. In samenwerking met Stichting In Goede Aarde hebben we een proef ontworpen om meer te leren over diversiteit, compostcoating en verschillende manieren van (d00r)zaaien.

Groenbemesters
We hebben 3 verschillende soorten mixen gezaaid. De mixen verschillen in diversiteit. We hebben een mix met rogge en haver, een mix met haver, rogge, gerst, winter wikken, winter veldbonen en gele mosterd en een mix met 13 verschillende soorten, namelijk: alles uit de 2e mix aangevuld met Japanse haver, Vesce de Narbonne, zomertarwe, winter erwten, Ethiopische mosterd en Indiase bruine mosterd. De vragen die we onszelf stellen zijn onder andere gericht op het effect van diversiteit op groei, beworteling en bodemleven.

Compostcoating
Van elke mix hebben we de helft gezaaid met een coating van compost en de andere helft zonder de coating. De coating is aangebracht met een extract van de compost gemaakt door Stichting In Goede Aarde en bevat een diversiteit aan microbieel leven. De hypothese is dat deze toevoeging van microbieel leven en metabolieten helpt bij de ontkieming en de groei in het beginstadium. Dit zouden we bijvoorbeeld kunnen waarnemen aan de wortelontwikkeling en -groei.

Grondbewerking en zaaien
In de markttuin werken we vanuit het ‘no-dig’ (niet graven/keren) principe. Op grotere schaal streven we ook naar een bewerking die de bodem en het bodemleven zo min mogelijk verstoort. Daar zijn al verschillende oplossingen voor, zoals ecoploegen, direct doorzaaien, rotorkopeggen en zaaien op verschillende dieptes tegelijkertijd. Daarom hebben we in de proef ook verschillende methoden van grondbewerking en zaaien toegepast.

Biologisch boer Arjen van Buren heeft met zaaimachine, de JK Flex Seeder die mede door hemzelf is ontwikkeld, de meeste stroken ingezaaid. Deze zaaimachine zaait op drie verschillende dieptes tegelijkertijd waardoor je maar één keer over het land hoeft te rijden (i.p.v. drie keer). Voorafgaand aan het zaaien is de grond bewerkt met een rotorkopeg om de graszoden een goede tik te verkopen en het gras daarmee terug te zetten in groei. Deze bewerking vindt tijdens de zaaigang plaats.

We hebben ook een strook direct doorgezaaid in het gras. Dus zonder de grond vooraf te bewerken en een loonwerker van Hofmeijer heeft nog een strook ingezaaid met een strokenfrees waarmee telkens maar 10 centimeter verstoord wordt om in te zaaien.

In de loop van komend jaar wordt er via verschillende metingen gekeken hoe de proef zich ontwikkeld en welke opzet in deze setting het meeste potentie geeft.

 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word Groot Grond Bezitter