Wie kom je allemaal tegen op Erve Kiekebos?

Voor ons is een boerderij voor de toekomst ook een boerderij die anderen inspireert om initiatief te nemen. We zijn er dan ook trots op dat we het team hebben kunnen uitbreiden met Benthe van Wallenburg, die haar ruim 10 jaar ervaring als tuinder met ons deelt en Henk Wentink die zijn kennis en ervaring met fruitbomen en de verwerking van fruit tot overheerlijke producten meeneemt.  

Erve Kiekebos is ook de thuishaven van Stichting In Goede Aarde. Zij maken levende compost waarmee landbouwgrond hersteld kan worden. Een levende grond is de basis voor regeneratieve landbouw. We hopen in de toekomst meer duurzame en vruchtbare verbindingen aan te gaan. 

Jaap Fris

Als kind was Jaap altijd buiten en werkte hij elk weekend op het melkveebedrijf van een boer in Almkerk in het Land van Heusden en Altena, grofweg tussen Den Bosch en Rotterdam. Eigenlijk wilde hij toen al boer worden, maar hij dacht dat dat alleen was weggelegd voor kinderen uit een boerenfamilie.

Uiteindelijk is Jaap gaan studeren aan de Calo en heeft hij na zijn afstuderen vijf jaar in de sport gewerkt. Na deze periode volgde er een carrière als marketing strateeg bij een bureau in Enschede. Daar leerde hij Niels kennen met wie hij in 2016 een bedrijf startte. Zijn ervaring als ondernemer en bij de overheid neemt hij mee naar de boerderij.

Jaap is nu één van de boeren van Erve Kiekebos. De afgelopen jaren hebben Jaap en Niels samen alle kennis, netwerk en ervaring opgedaan om een regeneratieve boer te zijn. Aan de Breestraat in Empe komt nu alles samen en is de cirkel rond.

LinkedIn

Niels Moshagen

Buiten is waar Niels het liefst verblijft. Een met de elementen. Met zijn surfplank heeft hij menig afgelegen plek ontdekt en er gaat niets boven slapen in de frisse buitenlucht.

Na zijn studie werktuigbouwkunde zocht Niels de vrijheid in het ondernemen. De eerste jaren was hij vooral actief in de creatieve industrie. Als Niels en Jaap samen gaan werken bouwen ze voornamelijk aan sociaal maatschappelijke initiatieven. Het vormgeven van gemeenschappen blijkt de rode draad in alles wat Niels doet.

De buitenlucht en praktisch bezig zijn is echter altijd blijven trekken en was de basis om te kiezen voor deze carrière switch. Wat vier jaar geleden nog ondenkbaar leek wordt nu realiteit. Niels werkt als boer op Erve Kiekebos samen met een fantastisch team aan een (voedsel)landschap waar plaats is voor alles dat leeft. Boven en onder de grond.

LinkedIn

Benthe van Wallenburg

Benthe heeft een achtergrond in landbouw, maar ook in produceren van fictiefilms. In 2011 rondde ze haar bachelor af in projectmanagement (Media Management aan de HKU) waarna ze als opnameleider en productiemanager heeft gewerkt op fictiesets in binnen- en buitenland.

De Warmonderhof, waar ze in 2014 van afstudeerde, kwam als logisch vervolg omdat ze het voedselsysteem niet kon begrijpen en zich steeds meer zorgen maakte om onze planeet.

Als tuindersdochter had ze wel een beeld van het werk als tuinder, maar nog niet van de impact die je met biolandbouw kon hebben op je omgeving. Benthe is nu als meewerkend tuinder verbonden aan Erve Kiekebos.

LinkedIn

Henk Wentink

Henk is van oorsprong historicus in kunst en architectuur. Na ruim zestien jaar als beleidsadviseur kunst, cultuur en creatieve industrie te hebben gewerkt, maakte hij in de zomer van 2015 een overstap. Sindsdien werkt Henk als beleidsadviseur voor een klimaatadaptieve stad, het gebruik en de inrichting van openbare ruimte, stadslandbouw en tijdelijke initiatieven.

In september 2020 startte Henk met Noordland, een klein fruitbedrijf dat enkele stadsboomgaarden beheert. Een eigen boomgaard is zijn grootste wens. Daarvoor werkt hij graag samen met andere groene ondernemers.

Op Erve Kiekebos zal Henk zich ontfermen over de pluktuin en de boomgaarden.

LinkedIn

Stichting In Goede Aarde

Ties Temmink, Jonathan Loogman, Benthe van Wallenburg en Kirsten van Reisen zijn de drijvende krachten achter Stichting In Goede Aarde. Ze zetten zich actief in voor het herstel van de bodem en hebben het daarbij vooral over het gebrek aan bacteriën en schimmels en over compost waarmee de grond opnieuw vruchtbaar wordt.

Met kennis en compost ondersteunen zij Erve Kiekebos bij het verrijken van het symbiotisch samenspel tussen plant, bacteriën, schimmels, aaltjes en geleedpotigen en werken we gezamenlijk aan een gezonde bodem en plant.

Erve Kiekebos biedt de Stichting een plek om te experimenteren, kennis te delen en het verhaal te vertellen. Ties en Jonathan staan op het punt de productie van levende compost te vergroten. Momenteel verkennen we de mogelijkheid om op Erve Kiekebos de eerste compost-hub te ontwikkelen.

Website Stichting In Goede Aarde
Word mede-eigenaar