Ruim 100 nieuwe mede-eigenaren Erve Kiekebos halen al dik €175.000 op

Ruim een maand na de start van de eerste crowdfunding van regeneratieve boerderij Erve Kiekebos in het Gelderse Empe, hebben 109 mensen samen al meer dan €175.000 ingelegd. Dat is ruim de helft van het voor 2022 beoogde bedrag van €350.000. Boeren Jaap en Niels zijn er hartstikke blij mee. Jaap: ‘Zo mooi dat ook in deze roerige tijden veel mensen en bedrijven zelf onderdeel willen zijn van een gezond lokaal voedselsysteem dat de natuur en mensen laat opbloeien.’

Op de 18 hectare van Erve Kiekebos draait alles om boeren in samenwerking met de natuur, dus zonder zware machines, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dit staat ook wel bekend als regeneratief boeren. Via crowdfunding kan iedereen een beetje eigenaar worden van – de grond onder – deze boerderij. Jaap: ‘Zo betrekken we mensen uit de buurt en van verder weg bij deze mooie plek. Samen zorgen de leden van de coöperatie ook voor een financieel gezonde bedrijfsvoering.’

Gezamenlijk eigendom
Erve Kiekebos is de eerste Nederlandse gemeenschapsboerderij die zich onder de vlag van Stichting Lenteland ontwikkelt. Erve Kiekebos zelf is een coöperatie, eigendom van beide boeren, Lenteland en de snel uitdijende groep burgers. De boerderij produceert groente, fruit en straks ook eieren voor mensen uit de regio; grofweg Zutphen-Apeldoorn-Deventer-Brummen. 

Niels: ‘Wat regeneratief boeren zo anders maakt, is dat we er zowel voedsel produceren als de natuur en het landschap versterken. We besteden veel aandacht aan een gezonde bodem en natuurlijke processen. Hierdoor komen er hele gezonde producten van het land.’

Ook zorgen de boeren ervoor dat Erve Kiekebos een fijne plek is om te zijn voor mensen in de buurt, waar sociale contacten kunnen ontstaan in een fraai landschap met steeds meer (eetbare) natuur.  

Pluktuin en kippen
Afgelopen weekend is er een fruitpluktuin geplant en volgend jaar verdubbelt het areaal aan compostbedden waarop Jaap en Niels groenten en kruiden telen. ‘We verwachten de komende seizoenen ongeveer honderd huishoudens uit de buurt van gezonde groenten te gaan voorzien. Ook verwelkomen we onze eerste kippen. Die gaan voor eieren zorgen maar verbeteren met hun gewroet en mest ook de bodem’, vertelt Niels. 

Dit alles en meer kan niet zonder een trouwe groep klanten in de buurt en leden van de coöperatie. Zij zijn het namelijk die ervoor gaan zorgen dat Erve Kiekebos op eigen benen komt te staan en ook financieel zelfstandig wordt. Doel dit jaar is om €350.000 op te halen, waaraan de eerste 109 mensen nu hebben bijgedragen. 

Fundament voor een beweging
Als lid van de coöperatie ben je feitelijk het fundament onder al het moois dat deze bijzondere plek de regio en haar inwoners te bieden heeft. Maar je helpt ook andere regeneratieve gemeenschapsboerderijen in de benen.  

Hoe dat in zijn werk gaat, op welk financieel en ander rendement je kunt rekenen, lees je op www.ervekiekebos.nl. Daar lees je veel meer over de verdere plannen van Jaap en Niels voor het voedselsysteem van morgen. Ook kun je er uitgebreid kennismaken met beide boeren, een deel van hun ‘hulptroepen’ en is er van alles te lezen over het perspectief van ‘regeneratief boeren’. 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word mede-eigenaar