Geslaagde Open dag en lancering crowdfunding boerderij voor de toekomst

Zaterdag 8 oktober hebben we ruim honderd geïnteresseerde mensen mogen ontvangen op de boerderij. We hebben rondleidingen gegeven, laten zien wat we de afgelopen vijf maanden hebben gedaan en vertelt over onze plannen voor de toekomst. Stichting In Goede Aarde nam de bezoekers mee in het bodemvoedselweb en gaf een inkijkje in het maken van compost en ons experiment met groenbemesters.

Wouter en het Lenteland-team werden verrast met de onthulling van het Lenteland plein op het erf van de boerderij. Daarna hebben we onder het genot van een cider van onze buren, Iessel Cider, om 15:30 het startschot gegeven voor de crowdfunding campagne. Vanaf dat moment is het mogelijk om mede-eigenaar te worden van de boerderij voor de toekomst. Een levendige plek met natuur, fruitbomen, een grote tuinderij, kippen, een gezonde boden, (buurt)activiteiten en nog veel meer.

Wouter: “Super spannend dat we de ideeën die zich de aflopen twee jaar ontwikkeld hebben nu echt gaan testen en dat we kunnen zien of de rest van Nederland dit ook een goed idee vindt. Want iedereen kan nu dus mede eigenaar van een regeneratief boerenbedrijf.”

Het leeft
Niels: “Er was een ontzettend fijne sfeer, met veel oprechte interesse. Ik kreeg allerlei vragen waaruit blijkt dat deze vorm van landbouw echt leeft. Dat mensen bezig zijn met de landbouwtransitie, dat ze willen weten waar hun voedsel vandaan komt, wat het Lenteland model is en hoe wij hier op Erve Kiekebos een regeneratief landschap gaan vormgeven.

Je ziet het ook terug bij de mensen die het willen steunen. Er kwam een man naar me toe die zei: ‘Ik wil graag Erve Kiekebos certificaten kopen, niet voor mezelf, maar voor mijn kinderen.’ Als ik dat hoor voel ik dat we op de juiste weg zijn, want zo denken wij natuurlijk ook: gezonde voeding en voedselzekerheid voor toekomstige generaties.”

Diezelfde man zei: ‘Ik woon niet in de buurt van Empe dus ik heb niet zo veel aan een voedselabonnement, maar ik wil het graag cadeau doen aan iemand in de buurt die het goed kan gebruiken’. Mooi toch? De solidariteit die ontstaat.”

Het verhaal wordt steeds completer
Jaap: “Er was een grote diversiteit aan mensen. Collega boeren, mensen die specifiek voor de landbouw-technieken kwamen, mensen uit de buurt en mensen die interesse hebben in deze vorm van financieren met mede-eigenaarschap.

We hebben ook een steeds completer verhaal te vertellen, want ons werk hier ontwikkelt natuurlijk ook. We kunnen bijvoorbeeld steeds beter laten zien wat er met de bodem gebeurt door deze manier van boeren. En daar gebeurt behoorlijk wat. Ik was net met Niels de grond voor de pluktuin aan het voorbereiden en viste zo 6 pieren uit een paar vierkante centimeter. Erve Kiekebos komt steeds meer tot leven. Het was mooi om dat samen met alle geïnteresseerden te vieren.”

John Beemsterboer was weer aanwezig om foto’s te maken. Hieronder een sfeerimpressie:

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word Groot Grond Bezitter