'De interactie met klanten geeft veel energie'

Sinds mei zijn Niels Moshagen en Jaap Fris toekomstboer op de eerste Lenteland-boerderij in Nederland, Erve Kiekebos in het Gelderse Empe tussen Apeldoorn en Zutphen. Daar starten zij deze maanden een regeneratieve gemeenschapsboerderij op. De ondernemers zijn blij met hoe het stapje voor stapje bouwen aan hun droom verloopt, al is het natuurlijk geen makkelijke opgave!

Hoe is het met jullie?
‘Het gaat goed. We zijn nu 4 maanden op weg in het Erve Kiekebos-avontuur! We zijn half mei begonnen met het aanleggen van de tuinderij en 1 juni gingen de eerste plantjes en zaadjes de grond in. Afgelopen week zijn de laatste bedden gevuld met plantgoed en nu staat de tuin vol. We hebben 750 vierkante meter teeltruimte, dat is ongeveer de helft van wat Bodemzicht heeft.’

Hebben jullie veel last van de droogte?
‘Dat valt best mee, eerlijk gezegd. We hadden voor de hittegolf plantgoed gekregen, dus dat hebben we wel door de hete dagen heen moeten helpen. Maar verder is de tuin nog goed groen. De beek staat wel droog.

Het zal wel hard werken zijn?
‘Zeker, maar het is wel heel divers. We zijn natuurlijk niet alleen met de tuinderij bezig. Ook de plannenmakerij voor het erf, de dienstwoning, de stal en de afzet loopt door. We zijn veel met mensen aan het afstemmen en een netwerk aan het opbouwen. We hebben wel een verdeling gemaakt van deze activiteiten over de weekdagen. Op maandag zijn we de hele dag op de tuin samen met Benthe van Stichting In Goede Aarde. Zij is een ervaren tuinder die ons dit seizoen adviseert in de markttuin. We maken dan een actielijst voor de rest van de week. We bepalen wat we zelf moeten en willen doen en wat we doorschuiven naar de vrijwilligersdag op vrijdag. We hebben nu één vaste vrijwilliger die elke week komt en regelmatig komen er anderen een dagje helpen. Op de tussenliggende dagen voeren we onze eigen acties uit in de tuinderij of zijn we met zaken op het erf of op kantoor bezig. Het erf zijn we stukje bij beetje aan het opruimen en binnenkort moeten we snoeien en natuurlijk grasmaaien. We zijn nog niets aan het verbouwen, daarvoor zijn we wel plannen aan het maken. Er is trouwens ook veel interesse van mensen uit de omgeving en van verder weg! We zijn dus ook de agenda voor de wintermaanden aan het vullen met activiteiten van mensen die hier iets willen organiseren.’

Hoe vormen de plannen voor de boerderij zich?
‘Het gaat echt stapje voor stapje. Het eerste waar we duidelijkheid over willen hebben zijn de woningen: we willen zorgen dat er twee gezinnen fatsoenlijk en zo energiezuinig mogelijk kunnen wonen op het erf. Hiervoor zijn we met verschillende mensen binnen de gemeente aan het praten. Ook willen we in het najaar geïnteresseerden voor het eerst de mogelijkheid bieden om mede-eigenaar te worden van Erve Kiekebos te worden. We zitten nu de puntjes op de i van ons businessplan. Binnenkort meer dus…!

Wat is het hoogtepunt van de afgelopen maanden?
‘Dat zijn de klanten, het klantcontact. Aan het begin van de week versturen we een bestellijst en zaterdagochtend komen klanten hun bestelling ophalen. De reacties van eerste klanten geeft echt veel energie: we horen hoe smaakvol alles is, hoe lekker pittig de rucola is bijvoorbeeld.  Laatst spraken we een klant die voor het eerst zomerpostelein gegeten had en versteld stond van de smaak. De gesprekjes worden ook steeds langer, mensen vertellen steeds meer over zichzelf en wij vertellen over ons leven als boer. Het voelt als de start van een gemeenschap. Onze klanten komen vooral uit de buurt, er zijn buurvrouwen die het voor elkaar ophalen. Er zijn ook mensen uit Zutphen, die elke zaterdag een rondje langs boeren doen. En laatst hadden we de eerste klant uit Apeldoorn.’

En was er ook een dieptepunt? Wat ervaren jullie als het lastigste onderdeel van het toekomstboer-zijn?
De mannen moeten heel hard nadenken. ‘Ohja! Wat we wel echt lastig vinden soms is het schakelen tussen de korte termijn en de langere termijn. Zo midden in het tuinseizoen waarin er zoveel van je gevraagd wordt op de boerderij, moeten we ook hard aan de bak met administratieve taken en het maken van plannen voor Erve Kiekebos. Soms voelt het gek om achter je computer of in overleg te zitten, terwijl je voelt dat er buiten taken liggen te wachten. Tegelijkertijd is het ook gewoon nodig om binnen bezig te zijn, we willen namelijk veel monitoren op het land en dat kan alleen als je daar een administratie aan koppelt. En we moeten plannen maken, bijvoorbeeld voor de eerste crowdfunding campagne!’

Ja, het mede-eigenaarschap van de boerderij! Hoe zijn de reacties daarop?
‘Iedereen die hier is geweest hebben we gevraagd om een contactformulier in te vullen waarop ook een vraag staat of mensen interesse hebben in het mede-eigenaar worden van Erve Kiekebos. Daarin zien we best veel animo! We zijn nu met Gijsbert van het Lenteland-team druk bezig om het mede-eigenaarschap in een voor mensen behapbare en aansprekende vorm te gieten. Daar zijn we bijna uit, dus dan gaat het de wereld in! We hebben er wel echt zin in om met de mensen die nu ook al klant zijn geworden het gesprek erover te gaan voeren.’

Benieuwd naar Jaap & Niels én naar hun producten? Elke laatste zaterdag van de maand staan ze nu ook met 29 andere producenten van duurzame producten op de (H)Eerlijke Markt in Deventer! Bekijk ook dit leuke verslag van Erve Kiekebos van journalist Katja Staring. 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word mede-eigenaar