Geultjes vol water

Door: Loet Paulussen 

Erve Kiekebos deed mee aan de landelijke NLdoet-actie van afgelopen vrijdag en organiseerde een vrijwilligersdag. Met een groep enthousiaste vrijwilligers wilden we een levende haag aanleggen rondom de tuinderij en de pluktuin. Zo’n haag zorgt voor een landschapselement bomvol biodiversiteit, met struiken als sleedoorn, wilde liguster, eenstijlige meidoorn en vuilboom. Het liep alleen een beetje anders dan gepland. 

De struiken waren geleverd, de geultjes voor struiken waren op donderdag al gegraven en de soep stond klaar. Aan de voorbereiding lag het niet. Dapper en niet uit het veld geslagen door het slechte weer, arriveerde de eerste vrijwilligers rond half 10 op de boerderij. Dat het een natte en gure dag zou worden was wel duidelijk, maar dat mocht de pret niet drukken. Met regenlaarzen en regenkleding kom je een heel eind.

Na de eerste ronde koffie werd nog een laatste keer geïnventariseerd of de taken wel uitvoerbaar waren. Het had die nacht namelijk zo hard geregend, dat de geultjes volledig ondergelopen waren en er overal plassen op het veld stonden. Tsja, dilemma’s: de stuiken waren er al en kunnen niet lang zonder aarde, maar houden ook niet van natte voeten. En met nachtvorst op komst zouden dat nog ijsvoeten kunnen worden ook! Dat betekende helaas dat we moesten beslissen om het planten van de haag uit te stellen.

Boeren met de natuur betekent ook flexibel kunnen zijn en de planning ter plekke aanpassen als de natuur het op dat moment niet toelaat. Gelukkig bestaat Erve Kiekebos uit een bodemloze put aan taakjes, die op den duur allemaal uitgevoerd moeten worden. Er werd al snel een alternatief geopperd door Jaap en Niels: het tweedehands hout ontdoen van spijkers en opstapelen. En ook de oude schuur kon wel wat worden opgeruimd.

De struiken hebben we voor de zekerheid ingekuild. Eerst maar eens dat water laten zakken in de geultjes. Zo waren er genoeg klusjes te doen op de boerderij en hebben we ons, verkleumd na een rondleiding, kunnen opwarmen aan de heerlijke soep van Henk!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word mede-eigenaar