Een zaterdag(ochtend) in November

Het is zaterdagochtend, het zonnetje schijnt en het is nog wat fris. Er hangt een lage mist over het land en de rijp heeft zich vastgeklampt aan het gras. Het ziet er adembenemend uit. Onder de kapschuur staat een groep mensen met dampende koffie en thee in hun handen. De sfeer zit er goed in. Sommigen komen vandaag helpen met de aanplant van de pluktuin, anderen zijn geïnteresseerd om mede-eigenaar te worden en komen voor een rondleiding. Daartussendoor fietsen mensen met grote fietstassen om hun groenten af te halen. Soms heb je van die dagen dat alles samenkomt. Dit was zo’n dag. Een gemeenschapsboerderij op zijn best.

De Fietsers
De afgelopen 20 zaterdagen kwamen mensen naar de boerderij om groenten en kruiden te kopen. Wat een feest is dat. Sommigen op de fiets helemaal vanuit Apeldoorn, anderen wonen om de hoek.
Het is fijn om de mensen te (leren) kennen voor wie je de groenten teelt. Naast bedankjes en complimenten, delen we inzichten, tips of recepten met elkaar. Niet zelden lopen we daarbij nog even door de tuinderij.

Het seizoen is nu op zijn einde. We zijn de tuin winterklaar aan het maken en beramen ons op de plannen voor volgend jaar. Op een grotere tuin met meer diversiteit en leven waar we met z’n allen van kunnen genieten.

De Bessenplanters
Zij komen van overal. Rotterdam, Utrecht, Zutphen of gewoon hier uit de buurt. Ze zijn hier om hun handen te laten wapperen, iets te leren en vooral om een gezellige dag met elkaar te hebben.

Afgelopen maand hadden we veel te doen. De pluktuin moest worden aangeplant met ruim 800 bessenstruiken, een secuur klusje. Ook moet deel 2 van de tuinderij worden aangelegd en dat betekent een enorme hoeveelheid kruiwagens met compost die moeten worden verreden.
Wat de klus ook was er werd fanatiek gewerkt

Het einde van zo’n dag sluiten we af met een vuurtje met een drankje en we kijken achterom. Wat een ongelooflijk lekker en voldaan gevoel geeft dat en wat dankbaar zijn wij om onderdeel te mogen zijn van zo’n mooie gemeenschap.

De bezoeker
Zij vragen zich af. Wat is dat nou een regeneratieve gemeenschapsboerderij? Hoe werkt dat en is dat iets voor mij? Voor hen organiseerden we rondleidingen. We liepen met elkaar door het land en vertelden over onze plannen en dromen. We beantwoordden talloze vragen, of deden een poging daartoe. We hadden het over ecologie, teelten, landschappen, economie en eigenaarschap. Mensen vertelden ons hoe inspirerend het is wat we hier doen en willen bereiken. Ook voor ons is elke bezoeker een bron van inspiratie. Het zijn mede de beweegredenen en ambities van de gemeenschap die deze boerderij vormgeven.

Je kunt je misschien voorstellen hoe het voelt om als boer ’s ochtend voor de kapschuur te staan, met al deze mensen om je heen. Dat is rijkdom. Op naar nog veel meer van dit soort zaterdagochtenden.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word Groot Grond Bezitter