Mede-eigenaarschap biedt bijzonder rendement

Dat je als burger onderdeel kunt zijn van een beweging die een gezond voedselsysteem op goede grond oplevert. Dat is wat Manou van den Berg zo aanspreekt in Lenteland. Dat ze zich nu ook mede-eigenaar van Erve Kiekebos mag noemen, is volledig te danken aan boer Jaap. ‘Ik heb veel bewondering voor zijn transitie tot regeneratief boer.’  

Manou woont met haar gezin in Eindhoven. ‘In een huis zonder moestuin en zonder ambitie in die richting’, duidt ze haar stadse leefwereld. Vanaf een afstandje ziet ook zij hoe boeren zoeken naar nieuw perspectief. ‘Vaak sta je daar als burger ver vanaf. Maar Lenteland laat zien dat je als burger een actieve rol kunt vervullen.’ 

Mooie praatjes
Jaren geleden zag ze van nabij hoe Jaap Fris zélf de transitie maakte van burger naar regeneratief boer. ‘Ik zag zijn groeiende aandacht voor landschap, bodem, voedselproductie en omgeving. En het bleef bij hem gelukkig niet bij mooie praatjes, hij werd met Niels boer op Erve Kiekebos en laat daar nu al zien dat het anders kan.’  

Ze was op 8 oktober op Erve Kiekebos voor de kick-off van de eerste crowdfunding. Daar hoorde ze ook meer over hoe deze eerste Lentelandboerderij van Nederland is gefinancierd en dat mede-eigenaren nodig zijn om op eigen benen te komen.  

Bijzonder rendement
Als mede-eigenaar van Erve Kiekebos neemt Manou dus een stukje van de voorfinanciering over. ‘En daarmee zorgen we ervoor dat zich soortgelijke Lentelandboerderijen kunnen ontwikkelen.’ Voor haar voelt dit als steun aan een goed doel, niet als investeren. ‘Dat woord impliceert een financieel rendement en daar is het mij nou net niet om te doen.’ 

De komende jaren verwacht ze meer dan eens met haar man en kinderen naar ‘haar’ boerderij in Empe te rijden en er te helpen. ‘Maar als er een initiatief dichterbij huis komt, hoop ik ook daar een rol te spelen en zou er graag een groentepakket afnemen. Het is gewoon een hoopgevend alternatief waaraan ik graag een steentje bijdraag.’ 

Ook interesse in bijzonder rendement?

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word mede-eigenaar