Erve Kiekebos is bron van ‘viral change’ die brede steun verdiend

Volgens mede-eigenaar van Erve Kiekebos Theo Mak uit Krimpen aan de Lek kan Nederland wel wat viral change gebruiken. Hij doelt op aansprekende, positieve initiatieven die het in zich hebben om als een olievlek over het land te gaan. ‘Erve Kiekebos is daar een uitstekend voorbeeld van, een vorm van landbouw die ieders steun verdient. Al is het maar met geld’. 

Theo heeft lang als interimmanager en coach gewerkt en daarbij veel veranderingsprocessen mogen beleven, of pogingen daartoe. Zijn ervaring is dat het top down opleggen daarvan, vaak niet het effect heeft waarop die top rekent. ‘Met intrinsieke, persoonlijke overtuiging van onderop is het uiteindelijk duurzamer veranderen.’ 

Online geïnspireerd
Volgens hem geldt ook voor onze voedselmarkt dat deze wel wat viral change kan gebruiken. In het klein ontwikkelt hij in zijn eigen tuin een mini-voedselbos. In zijn zoektocht naar inspirerende voorbeelden van professionele voedselveranderaars, kwam hij op LinkedIn Erve Kiekebos tegen.   

‘Hoewel ik er niet in de buurt woon, verdienen de beweging Lenteland en de Kiekebosboeren Jaap en Niels alle steun, van iedereen. Als mede-eigenaar draag ik ook bij aan de ontwikkeling van meer Lenteland-boerderijen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als er op enig moment ook zo’n coöperatief bedrijf in mijn eigen buurt landt.’ 

Bak aan kennis ontsluiten
Theo en zijn vrouw Antoinette bezochten in oktober de eerste open dag van Erve Kiekebos. Wat hem is bijgebleven is de enorme bak aan kennis van regeneratieve landbouw waarover de pionierende boeren nu al beschikken. ‘Het ontsluiten van alle ervaring en expertise voor andere Lentelandboeren en collega-boeren in de regio is van grote waarde. Ook dat verdient ieders steun.’ 

Ondanks de afstand blijft het wat Theo betreft niet bij dat ene bezoek aan ‘zijn’ boerderij. ‘Als ze de mede-eigenaren van Erve Kiekebos een keer vragen voor een klus van een dag, rijd ik met plezier op en neer.’ 

Ook mede-eigenaar worden?

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word mede-eigenaar