‘Kleine’ boerderij heeft ‘grote’ boeren veel te bieden

Voor boeren uit de buurt op zoek naar een gezondere bodem op hun bedrijf en inspiratie voor verandering, heeft Erve Kiekebos veel te bieden. ‘Wel zullen veel collega-boeren die opgevoed en opgeleid zijn in grootschaligheid een knop om moeten zetten, als ze deze boerderij voor het eerst bezoeken’, stelt melkveehouder Jan Willem Breukink. 

Bij Jan Willem is die knop al even om. Want al jaren heeft hij veel interesse in het welzijn van landbouwgronden en meer specifiek de schimmels die daaraan zo’n grote bijdrage leveren. Het ‘anders denken’ stroomt zogezegd al even door zijn aderen. ‘En wel omdat het als boer belangrijk is los te komen uit een systeem dat door beleid, onderwijs en industrie vast is komen te zitten.’ 

In zijn persoonlijke zoektocht naar een meer regeneratieve bedrijfsvoering voor zijn eigen melkveehouderij, liep hij tegen Stichting In Goede Aarde aan. Bij hen draait het om gezonde bodems, vooral door het ondergrondse bodemvoedselweb mét daarin veel schimmels te herstellen. Dat doen ze onder meer door bodemonderzoek op Erve Kiekebos en er op maat gezonde compost te maken.  

Blijvende relatie
En zo kwam het dat de melkveehouder de boeren Jaap en Niels ontmoette. ‘Andersdenkers en -doeners die een prachtige locatie en bepaalde ervaring van regeneratieve landbouw hebben, maar ook ervaringen nog niet hebben. In die wat mij betreft blijvende relatie, treffen we elkaar.’ 

Jan Willem onderhoudt dus kort lijntje met beide Kiekebosboeren. Veel van wat hij met hen bespreekt of er ziet, komt van pas op zijn eigen bedrijf, een kilometer of acht verderop. ‘Maar ik neem ook de nodige kennis en ervaring mee naar Jaap en Niels. En ik wil blijvend met hen optrekken, in het meer passend maken van beleid en wetgeving voor regeneratieve vormen van landbouw bijvoorbeeld.’ 

Meer boerenbezoek
Het lijkt de melkveehouder goed als veel meer boeren de boerderij in het Gelderse Empe bezoeken. ‘Ook voor hen is er veel kennis over het omgaan met bodem en gewas te halen en concrete ervaringen van hoe het ook anders kan. Al zal menig boer wel even moeten schakelen omdat veel van wat ze van thuis kennen, daar op een hele kleine schaal gebeurt.´ 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word mede-eigenaar