Avond in Hallse Kerk over urgentie voor radicaal anders boeren

Wat Nederland nodig heeft, is een compleet ander landbouwsysteem, met meer en beter verdienende boeren, minder dieren en machines en meer fysiek werk voor de mens. Die overtuiging heeft akkerbouwer en onderzoeker Meino Smit. Op uitnodiging van Voedselbos Eerbeek, Gemeenschapsboerderij Erve Kiekebos in Empe en Stichting Het Anker Brummen spreekt hij op vrijdagavond 27 januari in de Hallse Kerk.

Akkerbouwer Meino Smit promoveerde in 2018 op het energiegebruik in de landbouw in 1950, 2015 en 2040. Hij concludeert onder meer dat de landbouwproductie tussen 1950 en 2020 met 200% toenam, dankzij mechanisatie en gebruik van kunstmest. Maar ten behoeve van die productiestijging was 600% meer energie nodig.

Een onhoudbare situatie die op verschillende fronten veel verliezers kent, constateert Smit; ook in het licht van de stikstofperikelen, energieprijzen en klimaatdoelen. In plaats van meer (fossiele) energie pleit hij voor de inzet van meer menskracht op onze akkers.

Gebaseerd op zijn promotieonderzoek publiceerde hij in 2022 ‘Naar een duurzame landbouw in 2040’. Dit boek maakte onder veel boeren en burgers de tongen los. Niet gek in een tijd waarin er veel vragen leven over de toekomst van de landbouw maar de antwoorden niet direct beschikbaar lijken.

Op vrijdagavond 27 januari is Smit te gast in de Hallse Kerk. Iedereen met interesse in de duurzame productie van voedsel is welkom. De inloop met koffie en koek is vanaf 19.30 uur, zijn lezing begint om 20 uur en duurt tot ongeveer 21 uur. Daarna is er gelegenheid tot vragen en gesprek. Entree is gratis. Aanmelden graag via info@hetankerbrummen.nl.  Van tevoren vragen doorgeven kan ook.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Erve Kiekebos? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!
Word Groot Grond Bezitter