De boerderij

De komende jaren groeit Erve Kiekebos langzaam maar zeker steeds verder op de ruim 18 hectare grond. Een boerderij waar alles draait om het leven in de grond en erboven. Lekker boeren in harmonie met de natuur. En met allerlei leuke activiteiten willen we mensen uitnodigen om betrokken te raken bij de producten, de natuur, het land en elkaar.

Concreet betekent dat dat straks de buren en mensen uit de omliggende dorpjes en steden wekelijks kunnen genieten van groentepakketten (en hopelijk later ook fruit en eieren) van onze eigen boerderij. Iedereen is welkom om een handje te helpen bij het verbouwen van voedsel en het onderhouden van het landschap. En het is de bedoeling dat de gemeenschap mede-eigenaar wordt van de boerderij.

Onze droom is een boerderij voor de toekomst, lekker kleinschalig en gevarieerd. Een plek waar mens, dier en plant gezellig samenleven, nu en voor altijd. En het past natuurlijk perfect bij de omgeving en de sfeer van de streek.

Erve Kiekebos is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onze geest en onze sociale contacten. Kortom: een regeneratieve gemeenschapsboerderij.

De boerderij bestaat uit allerlei verschillende functies die elkaar in evenwicht houden. We telen van alles, van groenten tot noten en van bessen tot fruit. En met verschillende dieren erbij zorgen we voor een gezonde bodem en florerende gewassen.

We geven ook ruimte aan de natuur. Met vijvers, struiken, hagen en natte stukjes land creëren we een thuis voor wilde dieren en planten, en dat draagt allemaal bij aan een gezond ecosysteem. We zorgen dat er balans komt tussen productiviteit, diversiteit en de robuustheid van onze gewassen.

Lees hieronder meer over alle dingen die de komende tijd gaan gebeuren.

De tuinderij

Onze tuinderij is een groen paradijsje op zo’n 0,7 hectare. Het is het allereerste project dat we zijn gestart op Erve Kiekebos. Het levert niet alleen heerlijke producten op, maar ook een flinke dosis plezier, want we organiseren bijvoorbeeld onze diners in de tuin!

Met de tuinderij laten we in no-time zien wat er gebeurt als je op regeneratieve manier groenten teelt. Het resultaat? Een overvloed aan lekkers, rechtstreeks van het land naar je bord én een diversiteit aan bijvoorbeeld zoemend leven.

We telen groenten, kruiden, mooie planten en bloemen die je allemaal eetbaar zijn. Hier komt het leuke deel: buurtbewoners kunnen ‘oogstaandeelhouder’ worden van de tuinderij. Dat betekent dat ze een vast bedrag per seizoen betalen en zich het liefst voor een heel seizoen aan onze tuinderij verbinden. En als beloning krijgen ze gedurende het hele oogstseizoen wekelijks een mand vol groenten van ons land. Zo simpel is het!

Agroforestry

Het grootste gedeelte van Erve Kiekebos richten we in voor boslandbouw. Er zijn verschillende boslandbouwsystemen:

Pluktuin
Naast onze gezellige tuinderij vind je onze pluktuin, die ongeveer 0,2 hectare groot is. Hier groeien meer dan 800 bessenstruiken in wel 15 verschillende soorten en smaken! Die struiken hebben we geplant in de herfst van 2022 en de meesten gaan dit jaar (ja, in 2024 dus) al voor het eerst lekkere bessen geven.

Wist je dat na zo’n 5 tot 6 jaar deze tuin op volle kracht draait? Dan kunnen we wel tot meer dan 2.500 kg bessen per jaar plukken. Dat is echt een berg fruit!

Een deel van die bessen gaan we zelf oogsten, vers van het land plukken dus, en die verkopen we dan vers, bevroren of verwerkt. Maar we houden ook wat over voor jullie! Want we willen dat jullie lekker komen plukken en proeven. Dus ja, een deel van de bessen is beschikbaar voor zelfpluk. Hoe leuk is dat?

Bosgaarden
De bosgaard is het geheime wapen van Erve Kiekebos. Het is een systeem waar graslanden, bomen voor productie, kruiden, akkers en dieren allemaal samenkomen. Het kan veel koolstof vastleggen, wat het echt super waardevol maakt voor de natuur.

Zo’n systeem opzetten kost wel wat tijd en voorbereiding. Na twee jaar van goed observeren, ontwerpen en proefbomen en heggen planten, gaan we in het najaar van 2024 eindelijk aan de slag met het echte werk: de productieboomgaarden planten!

We gaan zo’n 1400 bomen en struiken planten voor fruit en noten, en dat doen we in twee fasen. Tussen al die bomen is er nog genoeg ruimte voor dieren om te grazen en voor akkerbouw.

We hopen vanaf 2027 de eerste bescheiden oogst binnen te halen. Wij kunnen niet wachten!

Dieren

Dieren spelen een belangrijke rol binnen regeneratieve landbouw. Het grazen, het vertrappen en de bemesting zijn essentieel voor een top bodemgezondheid.

Of het nou grote of kleine beestjes zijn, ze zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed rondcirculeren. En het beste van alles? Onze boerderij heeft uiteindelijk bijna geen externe input meer nodig, zoals mest, omdat de dieren alles mooi recyclen.

Door het natuurlijke gedrag van de dieren neemt de organische stof in de bodem toe. En dat voedt dan weer allemaal microben en zorgt dat de bodem water beter vasthoudt.

We hebben dieren niet alleen vanwege hun bijdrage aan de natuur, maar ook omdat ze ons lekkere producten geven om te verkopen, zoals eieren en eerlijk vlees.

Legkippen
Legkippen zijn de experts als het gaat om het onderhouden van ons mooie landschap hier op Erve Kiekebos. Daarom hebben we besloten om maximaal 249 van die gezellige dames een thuis te geven. Helaas zijn ze er nog niet, want we wachten nog even af hoe de vogelgriep verder ontwikkeld.

De kippen wonen en leggen eieren in mobiele kippenrennen. Overdag zie je ze lekker rondscharrelen in de weilanden en boomgaarden. De kippenrennen verplaatsen we regelmatig volgens een plan, zodat de kippen altijd lekker vers gras hebben.

En de eieren die onze hennen leggen zijn echt top, vers van het weiland voor jouw ontbijtje!

Vee
Naast kippen heeft ook groter vee (mits juist beheerd) een positieve invloed op de bodem. Erve Kiekebos biedt straks plek aan ongeveer vijftien runderen die via een doordacht begrazingsplan grazen op de bosweide. De runderen zijn, bij voorkeur, het hele jaar buiten, maar kunnen altijd naar binnen in de potstal. Het afgelopen jaar hadden we zes Aberdeen Angus runderen ingeschaard. In 2024 hebben we ons eigen koppel Lakenvelders gekocht waarmee we verder gaan fokken.

Verbouwen, verwerken en verkopen in de regio

We geven de voormalige ligboxenstal een flinke upgrade. Niet langer huisvest deze plek 100 melkkoeien, waardoor we nu een ruimte van zo’n 1200 vierkante meter hebben waar we allerlei andere dingen kunnen doen.

We hebben de mestkelders weggehaald om plaats te maken voor een toekomstige verwerkingsruimte. Hier gaan we de komende tijd al onze oogst omtoveren tot allerlei lekkers. We hebben het over jam, stroop, sappen, gesneden groenten, soepen, kant-en-klare maaltijden, en wie weet, misschien zelfs meel, bier of brood!

Maar dat is nog niet alles, hoor. We zijn ook in gesprek met andere boeren uit de buurt om gezamenlijke verwerkingsruimtes op te zetten. Zo kunnen we samen machines, ruimte en investeringen delen. Samen staan we sterker, toch?

Word mede-eigenaar!