Onze idee om boer te worden, is natuurlijk begonnen omdat we ons zorgen maakten over onze wereld. Maar, in plaats van problemen alleen aan te kaarten of om te zetten in boze demonstraties, kiezen wij ervoor om aan de slag te gaan. We willen problemen positief aan pakken, want we denken dat het anders kan en moet.
We zijn super serieus over onze missie, maar we staan positief in het leven. Vrolijke veranderaars noemen we onszelf met een dikke knipoog. We denken dat door te laten zien wat wel kan, we andere mensen kunnen inspireren en zo meer bereiken. Daarom staat ons erf open voor iedereen die mee wil doen. Dus kom eten, maken, leren, ontmoeten, logeren en genieten!
Het zit al in de naam, gemeenschapsboerderij. Samen dus!
Met boeren, mede-eigenaren, buurtgenoten en andere ondernemers. In gemeenschap bereik je meer, is het eerlijker en is het leuker. Onze boerderij is een ontmoetingsplek voor mensen en de natuur. Die brengen we graag bij elkaar. Met respect voor elkaar. We doen het samen!
We geloven in de toekomst van boeren in Nederland. We hebben waanzinnig veel respect voor boeren en het leven op het platteland. We denken wel dat het anders moet en kan. We telen gezonde groenten en fruit door in harmonie met de natuur te boeren en te ondernemen. We geloven in het nieuwe gemengde bedrijf waarbij de boerderij de centrale plek is voor vele activiteiten die allemaal waarde vertegenwoordigen. Economische, sociale en ecologische. We zijn nieuwe boeren en daar zijn we trots op!
Je snapt het waarschijnlijk al. De liefde voor de natuur zit diep. Het is wat ons drijft. We willen al het moois dat de natuur ons geeft graag met je delen. Wij telen gezonde groenten en fruit door in harmonie met de natuur te boeren. We willen jou de natuur graag opnieuw laten ontdekken.
Onze boerderij is daar de plek voor. Om te eten, te maken, te ontmoeten, te leren en te genieten. Dat is wat de natuur ons geeft en daar willen we zuinig op zijn. Zodat onze kinderen, jouw kinderen en hun kinderen dat ook nog mee mogen maken.
Sinds mei 2022 zijn Jaap Fris en Niels Moshagen de boeren van Erve Kiekebos. Inmiddels is het team gegroeid, we stellen je hieronder graag voor aan iedereen die je tegen kunt komen op het erf.
Als kind was Jaap altijd buiten en werkte hij elk weekend op het melkveebedrijf van een boer in Almkerk in het Land van Heusden en Altena.Eigenlijk wilde hij toen al boer worden, maar hij dacht dat dat alleen was weggelegd voor kinderen uit een boerenfamilie.
Uiteindelijk is Jaap gaan studeren aan de Calo en heeft hij na zijn afstuderen vijf jaar in de sport gewerkt. Na deze periode volgde er een carrière als marketing strateeg bij een bureau in Enschede. Daar leerde hij Niels kennen met wie hij in 2016 een bedrijf startte. Zijn ervaring als ondernemer en bij de overheid neemt hij mee naar de boerderij.
Jaap is nu één van de boeren van Erve Kiekebos. Aan de Breestraat in Empe komt nu alles samen en is de cirkel rond.
Buiten is waar Niels het liefst verblijft. Een met de elementen. Met zijn surfplank heeft hij menig afgelegen plek ontdekt en er gaat niets boven slapen in de frisse buitenlucht.
Na zijn studie werktuigbouwkunde zocht Niels de vrijheid in het ondernemen. De eerste jaren was hij vooral actief in de creatieve industrie. Als Niels en Jaap samen gaan werken bouwen ze voornamelijk aan sociaal maatschappelijke initiatieven. Het vormgeven van gemeenschappen blijkt de rode draad in alles wat Niels doet.
De buitenlucht en praktisch bezig zijn is echter altijd blijven trekken en was de basis om te kiezen voor deze carrière switch. Wat vier jaar geleden nog ondenkbaar leek wordt nu realiteit.
Daya houdt van wroeten in de aarde. Ze heeft een grote interesse voor de, hoognodige, transitie in de landbouw/regeneratieve landbouw. Als antropoloog, gericht op duurzaamheid, is haar hart open gaan staan voor regeneratieve oplossingen en heeft ze de opleiding biodynamisch boeren gedaan.
Met Daya op een sleutelpositie in de tuinderij hebben we een stabiele basis in het tuinteam. Ze droomt het teeltplan en is gefocust op goede en kwalitatieve productie. Ze houdt naast planten ook van dieren en mensen, dus loopeenden en vrijwilligers zijn van harte welkom om te komen helpen.
Henk is van oorsprong historicus in kunst en architectuur. Na ruim zestien jaar als beleidsadviseur kunst, cultuur en creatieve industrie te hebben gewerkt, maakte hij in de zomer van 2015 een overstap. Sindsdien werkt Henk als beleidsadviseur voor een klimaatadaptieve stad, het gebruik en de inrichting van openbare ruimte, stadslandbouw en tijdelijke initiatieven.
In september 2020 startte Henk met Noordland, een klein fruitbedrijf dat enkele stadsboomgaarden beheert. Een eigen boomgaard is zijn grootste wens. Daarvoor werkt hij graag samen met andere groene ondernemers.
Op Erve Kiekebos zal Henk zich ontfermen over de pluktuin en de boomgaarden.
Karlijn is de partner van Jaap en moest in 2018 horen dat hij boer wilde worden. Ze is meegegaan in die droom van Jaap omdat ze meteen ruimte zag voor haar eigen dromen.Dit zou een mooie combinatie kunnen worden en daarmee een gezamenlijke droom!
Al jaren droomt Karlijn namelijk van een B&B in de natuur. Ingericht in haar stijl, tweedehands, duurzaam en vooral knus! Een ontbijt maken met wat de omgeving je te bieden heeft. Mensen laten genieten van de natuur om ons heen en op de boerderij zelf.
Karlijn gaat zich op Erve Kiekebos richten op de vergaderarrangementen, de diners en de bed&breakfast. Een gemeenschapsboerderij moet je beleven en zij zorgt er voor dat het je aan niets ontbreekt.